Vallgrundin kauppakirja vuodelta 1407 – Pohjanmaan vanhin säilynyt asiakirja

Vallgrundin kauppakirja on Pohjanmaan vanhin säilynyt asiakirja. Valokuva: Kansallisarkiston Vaasan toimipaikka.
Vallgrundin kauppakirja on Pohjanmaan vanhin säilynyt asiakirja. Valokuva: Kansallisarkiston Vaasan toimipaikka.

Uudessakaarlepyyssä vaikuttanut lehtori Alfred Huldén teki alun toistasataa vuotta sitten uskomattoman löydön. Huldén oli jo pidemmän aikaa kiertänyt eri puolilla ruotsinkielistä Pohjanmaata ja kerännyt kylien vanhoista kyläarkuista talteen asiakirjoja, joita hän käytti kylien itsehallintoa koskevassa tutkimustyössään. Kun Huldén 1930-luvulla lahjoitti asiakirjakokoelmansa vastaperustetulle Vaasan maakunta-arkistolle, tutkijat saattoivat todeta, että Norra Vallgrundin kyläarkisto piti sisällään varsinaisen aarteen.

Norra Vallgrundin kylästä peräisin olevien asiakirjojen seassa oli vuonna 1407 laadittu kauppakirja. Asiakirja – jolla siis nykyään on ikää yli 600 vuotta – on ainutlaatuinen ei vain alueellisesti vaan myös kansallisesti. Kauppakirjan oli laatinut Mustasaaren pitäjän kirkkoherra, joka hyvinkin saattoi olla pitäjän ainoa luku- ja kirjoitustaitoinen henkilö. Kauppakirjassa käytetyt ilmaisut kertovatkin yhteiskunnasta, jossa vain harvat osasivat lukea. Kauppakirja on näet osoitettu kaikille, jotka kauppakirjan kuulevat tai näkevät (”alla de, som detta brev höra eller se”). Kaupan kohteena on todennäköisesti Nårnäs-niminen tila, jonka Larens (eli Lars) Hemmingsson -niminen myyjä on myynyt Josse Lax -nimiselle ostajalle. Kauppahinnaksi on sovittu kaksikymmentä markkaa penninkeinä ja muina arvotavaroina (kolikkoina).

Rahayksikkönä oli tuolloin Ruotsin markka. Yksi markka vastasi 24 äyrityistä*), ja yksi äyrityinen vastasi vuorostaan 8 penninkiä. Kaksikymmentä markkaa olisi siis ollut 480 äyrityistä eli 3840 penninkiä. Nykyrahassa kauppahinta olisi ollut runsaat 46.000 euroa.

*) Varhaisimmassa kirjallisuudessa rahasta käytetään nimitystä aurto. 1600-luvulla, jolloin raha ei enää ollut käytössä, alettiin käyttää muotoa aurtua. Nykyinen nimitys – äyrityinen – on myöhäisempi uudissana. Lähde: Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/äyrityinen)

Alun perin 21,5 x 15,5 cm kokoiselle arkille laadittu kauppakirja välittää vuosisatojen takaa kiehtovan kuvan Vallgrundin saaristolaisyhteiskunnasta, jossa tiloihin kuului sekä maa- että vesialueita. Asiakirja on laadittu keskiaikaisella ruotsin kielellä. Sekin on mielenkiintoista, sillä useimmat keskiaikaiset asiakirjat ovat kirkollista alkuperää ja näin ollen latinankielisiä. Osa sanoista on toki vaikeaselkoisia, mutta suurin osa transkription tekstistä on ymmärrettävää kieltä.

Kauppakohteen eli Nårnäsin tilan sijaintia ei tiedetä varmasti, sillä tilan nimi ei ole säilynyt. Maankohoamisen ja arkeologisten tutkimusten perusteella voimme kuitenkin päätellä, että tila on sijainnut keskellä nykypäivän Norra Vallgrundin kylää. Ajatella, että keskiaikainen asiakirja on lojunut unohduksissa kylän vanhassa kyläarkussa yli viisisataa vuotta, kunnes Alfred Huldén kaivoi sen sieltä esille, tuoden meille tervehdyksen suoraan keskiajalta!

Kauppakirja kuuluu Norra Vallgrundin kyläarkistoon, joka on tallennettu Kansallisarkiston Vaasan toimipaikkaan. Asiakirjasta löytyy kuva Kansallisarkiston digiarkistosta sekä KulturÖsterbottenin kotisivuilta: www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/medeltid-3-0/medeltid-laerarmaterial


EJFLU
Aktion Österbotten - Leader
Karl Hedman Stiftelsen
Svenska Folkskolans Vänner
Svenska Kulturfonden