Koivulahden kirkkotie: Hamnmossen

Stamkraft, dvs. ett triangelformat trästycke som bidrar till att fästa kölen och borden på en träbåt.
Veneen keulapolvio, joka C14-menetelmää käyttäen on ajoitettu myöhäiselle 1400-luvulle. Osia voidaan pitää vanhanmallisen verkkoveneen osina. Valokuva: Mikael Herrgård.
Öskar av trä.
Äyskäri kertoo muinaisesta satamapaikasta. Löytö liittyy myöhäiseltä 1400-luvulta peräisin olevaan venelöytöön. Valokuva: Mikael Herrgård.

Katolinen kirkko saapui alueellemme keskiajalla. Turun hiippakunta perustettiin jo vuonna 1276. Kirkkoja alettiin rakentaa kaikissa kolmessa pohjalaisessa suurpitäjässä eli Närpiössä, Mustasaaressa ja Pedersöressä. Alue oli kuitenkin harvaan asuttua ja etäisyydet olivat pitkiä. Ihmisillä saattoi siis olla varsin pitkä matka kirkkoon. Ajan mittaan syntyi kirkkopolkuja, joita ihmiset käyttivät kirkkoon matkatessaan ja kotiin palatessaan. Useimmat polut ovat aikaa sitten kasvaneet umpeen ja maisemat ovat muuttuneet. Joissakin paikoissa polkujen käyttö kuitenkin jatkui vielä pitkään keskiajan jälkeen, ja tieto vanhoista poluista ja reiteistä on säilynyt läpi vuosisatojen.

Koivulahden kirkkopolku on varsin hyvin kartoitettu ja dokumentoitu. Kiitos siitä kuuluu kotiseutuaktivistien ryhmälle, joka valokuvaaja ja paikallishistorioitsija Mikael Herrgårdin johdolla on koonnut suullisista kertomuksista, paikannimistä, arkeologisista löydöistä ja säilyneistä tieosuuksista muodostuvan historiallisen palapelin ja onnistunut näin dokumentoimaan Koivulahden kylän ja Mustasaaren Kappelinmäen välillä kulkeneen vanhan kirkkopolun, sekä sanoin että kuvin.

Koivulahti oli keskiajalla leimallisesti saaristolaisaluetta, ja huomattava osa kirkkomatkasta taitettiinkin veneellä. Kirkkomatkalaiset käyttivät todennäköisesti omia verkkoveneitään ja – soita ja rämeitä ylittäessään – litteäpohjaisia ruuhia.

Tutustumme tarkemmin neljään paikkaan Koivulahden kirkkotien varrella: Vassorin kirkkoväylään, Hamnmossenin suoalueeseen ja Vilanbackenin mäkeen sekä polun päätepisteeseen, Mustasaaren Kappelinmäkeen.

 

Hamnmossen:

Koivulahden Stormossenin eteläpuolella sijaitseva Hamnmossenin alue ojitettiin 1980-luvulla. Silloin tehtiin upeita arkeologisia löytöjä. Alueelta löytyi mm. ikivanhan puuveneen osia ja puinen äyskäri. Materiaalianalyysit kertovat, että vene on peräisin 1400-luvulta. Juuri tänne, Hamnmossenin eli vapaasti suomennettuna ”satamanevan” poukamaan, jätettiin Kappelinmäelle suuntautuvaa kirkkomatkaa varten tarvittavat veneet. Vuonna 2014 satamapaikan pohjoispuolella tehtiin vieläkin upeampi löytö: 1300-luvun lopulta peräisin olevan kapulasillan jäännökset. Kapulasilta on hirrestä suoalueelle rakennettu tienpohja, joka parantaa maan kantavuutta. Löytö oli taas yksi selkeä muisto vanhasta kirkkotiestä ja eräänlainen tervehdys menneiltä vuosisadoilta, kun Korsholman linnaa rakennettiin.


EJFLU
Aktion Österbotten - Leader
Karl Hedman Stiftelsen
Svenska Folkskolans Vänner
Svenska Kulturfonden