Eskilsön saaren kappeli

Eskö-saari pohjoisesta katsottuna. Kappeli sijaitsi Skärmans sund -nimisen salmen itäpuolella eli kuvassa vasemmalla.
Eskö-saari pohjoisesta katsottuna. Kappeli sijaitsi Skärmans sund -nimisen salmen itäpuolella eli kuvassa vasemmalla.

Aikaisimmat kirkkomme – saarna- ja rukoushuoneet – olivat todennäköisesti rannikon saarille ja luodoille rakennettuja, vaatimattomia kalastaja- ja merenkulkijakappeleita. Rakennusmateriaalina ei käytetty kiveä vaan puuta, ja niinpä näistä yksinkertaisista kappeleista ei ole säilynyt nykypäiviin asti juuri mitään arkeologisia jälkiä.

Rannikolla on kuitenkin useita paikkoja, jotka tavalla tai toisella ovat yhdistettävissä kirkolliseen perinteeseen. Kaskisten edustalla sijaitseva, Närpiöön kuuluva Eskilsön saari on tarunhohtoinen paikka, joka on jättänyt jälkensä myös kirjallisesti dokumentoituun historiaamme.

Närpiön Kalaxin kylästä 1700-luvulla piirretyssä kartassa on merkintä, joka viittaa Eskilsön saarella sijainneen vanhan kirkon perustuksiin. Kappelin yhteydessä sijainneesta hautausmaasta on niin ikään vanhaa tietoa. Paikallishistorioitsija Karl Ivar Nordlund olettaa, että kappeli rakennettiin varhain 1300-luvulla ennen kuin Prästön saarelle alettiin rakentaa isompaa pitäjänkirkkoa. Kirkko sijaitsee tänäkin päivänä Prästön saarella.

Eskilsö – nykyään Eskö – on maankohoamisen myötä kasvanut umpeen hieman ulompana sijaitsevan Ängsön saaren kanssa. Muutama vuosisata sitten saarten välillä oli kuitenkin salmi. Itäisempi saari tarjosi suojaisan sataman rannikkoväylän varrella, ja onkin varsin uskottavaa, että sen läheisyyteen on aikoinaan pystytetty kappeli. Suomen viimeinen katolinen piispa Arvid Kurki on tiettävästi noussut tässä kohtaa maihin paettuaan Kuusiston piispanlinnasta vuonna 1522.

Muinaiset kappelinkävijät ankkuroivat aluksensa todennäköisesti paikassa, joka nykyään tunnetaan Skärmans sund -nimisenä salmena. Keskiaikaisesta kappelista ei näy jälkeäkään. Lentokuva osoittaa silti selvästi, miten hyvässä paikassa kappeli on ollut vilkkaan rannikkoväylän välittömässä läheisyydessä. Kuva on otettu pohjoisesta käsin ja kappeli on siis sijainnut kuvassa vasemmalla näkyvällä Eskön saarella. Kappeli sijaitsi myös varsin lähellä pitäjän sisääntuloväylää ja kehittyvää Prästönin aluetta, jonne varsinainen kirkko sittemmin rakennettiin.


EJFLU
Aktion Österbotten - Leader
Karl Hedman Stiftelsen
Svenska Folkskolans Vänner
Svenska Kulturfonden