Köpebrevet från Vallgrund år 1407 - det äldsta dokumentet i Österbotten

Bild av det äldsta dokumentet som förvaras i Österbotten, ett köpebrev skrivet med medeltida bläckskrift på lumppapper i storleken 21,5 x 15,5 cm.
Köpebrevet från Vallgrund är det äldsta dokument som förvaras i Österbotten. Reprofotografi från Riksarkivet Vasa.

För mer än 100 år sedan gjorde lektor Alfred Huldén i Nykarleby ett otroligt fynd. Han hade samlat arkivalier ur olika bykistor i Svenska Österbotten, ett material som han utnyttjade för sin forskning i byarnas självstyrelse. När han på 1930-talet donerade dokumenten till det nygrundade Vasa landsarkiv kunde forskarna bekräfta att Norra Vallgrunds byarkiv innehöll en verklig klenod.

Bland arkivalierna från Norra Vallgrund fanns nämligen ett köpebrev från år 1407, ett dokument som idag är över 600 år gammalt och unikt även för finländska förhållanden. Det är upprättat av kyrkoherden i Mustasaari socken, det var troligen endast sockenprästen som var både läs- och skrivkunnig. Formuleringarna speglar ett samhälle där läskunnigheten var ovanlig - brevet riktar sig till ”alla de, som detta brev höra eller se”. Köpebrevet gäller ett gods som troligen hette Nårnäs, som Larens (dvs. Lars) Hemmingsson har sålt till Josse Lax för tjugo mark i penningar och andra värdören (mynt).  Den gällande myntenheten var svenska mark, där en mark motsvarade 24 örtugar och en örtug i sin tur 8 penningar. För 20 mark skulle det ha krävts 480 örtugar, eller 3840 penningar. Enligt denna kalkylator skulle affären ha varit värd 470 000 SEK eller drygt 46000 euro.

Köpebrevet, som i original har storleken 21,5 cm x 15,5 cm,  belyser ösamhället Vallgrund, där ägorna omfattade både land och hav, och är författat på medeltida svenska. Detta är intressant eftersom de flesta bevarade medeltidsurkunder är kyrkliga handlingar och skrivna på latin. En del ord är svårtolkade, men största delen av texten är begriplig om man läser transkriptionen.

Vi vet inte exakt var Nårnäs låg, gårdsnamnet har inte bevarats. Men utgående från landhöjningen och arkeologiska undersökningar kan vi fastställa att gården bör ha legat i det som idag är centrala Norra Vallgrund. Det är fantastiskt att dokumentet har bevarats orört i byn i över 500 år – en hälsning direkt från medeltiden!

Dokumentet ingår i Norra Vallgrunds byarkiv i Riksarkivet Vasa.  Det finns också i KulturÖsterbottens materialbank  => medeltiden och i Riksarkivets digitalarkiv. 


EJFLU
Aktion Österbotten - Leader
Karl Hedman Stiftelsen
Svenska Folkskolans Vänner
Svenska Kulturfonden