Under medeltiden fanns inga städer i det område som vi idag kallar Österbotten. Städer fanns endast längs den sydvästra kusten, och det skulle dröja till 1600-talet innan handelsstäder grundades längs Bottniska vikens kust.
Men handel har förstås bedrivits sedan urminnes tider, och i Österbotten var bland annat saltfisk och pälsverk viktiga handelsvaror. År 1348 utfärdade den svenske kungen Magnus Eriksson ett tillstånd för de inbyggare ”som boo i Nerpis sochn, Mustasaari sochn och Pedersöre sochn” att [---] sällia och kiöpa [---] ätande vahror, såsom råg, smör och annor slijkt, som the skola till sina kost hafva”. Med tillståndet sanktionerade kungen alltså en redan pågående handel, framför allt västerut.
De medeltida storsocknarna Närpes, Mustasaari och Pedersöre omfattade ett område som var större än dagens Svenska Österbotten. Socklot, som säkerligen var en aktiv seglationsby redan på medeltiden, hörde till Pedersöre storsocken.
Nybondas i Socklot har i tiderna legat nära vattnet. Området är en rik fyndplats där man bland annat hittat senmedeltida mynt och en ölhane, dvs. en tapp man haft i en öltunna. Det är tydligt att bönderna här har varit aktörer inom handeln i det svenska riket. Ölhanen berättar om det gästgiveri som efter medeltiden har funnits här.
Det är spännande att tänka att någons förfader har hämtat hem dessa mynt för 500 år sedan! Kanske som betalning för saltfisk som förts till Stockholm.