Fynd från medeltiden i Forsby

Två signetringar med gravyr och ett mynt.
1500-talsfynd från Forsby, Pedersöre. Örtug från Gustav Vasas tid och ringar av kopparlegering. Ringen till vänster har en gravyr som liknar en fågelgestalt, den högra ringen har troligen ett religiöst motiv.

Stenåldersbosättningarna i Purmo vittnar om att nejden varit bebodd i tusentals år – och man har ständigt flyttat västerut. Under medeltiden låg stora delar av dagens Pedersöre redan ovanför vattnet, och liksom på alla andra håll längs kusten har vattendraget, här Purmo å, varit centrum för den bosättning som vuxit fram.

Landhöjningen och senare tiders åkerbruk innebär att flodbäddarna förändrats och formats om. Det handlar sällan om orörda kulturlager, men ofta kan också spännande föremål komma fram som berättar om en svunnen tid.

Forsby är –  som namnet antyder – en by där ån har fallhöjd genom flera forsar. Längre än hit har små båtar inte kunnat segla, och därför har det troligen uppstått en handelsplats här. Än idag lever platsnamnet ”Kappala” kvar vid åstranden.

I åkrarna vid stranden har man gjort fina fynd. Stefan Barkar, som i många år ägnat sig åt hembygdens förflutna, har med metalldetektor hittat intressanta fynd som vittnar om handel i nejden och – sannolikt – om den medeltida kyrksocknen Pedersöre. Myntet är en örtug från 1500-talet, från Gustav Vasas regeringsperiod. Ringarna av kopparlegering är också från 1500-talet. Den ena, med gravyr som påminner om ett bomärke, är en signetring som kan ha tillhört en storbonde. Den andra större ringen kan ha tillhört en kyrkans man. Kanske en kyrkoherde i Pedersöre har tappat sin ring, som sedan kommit bort och legat i jorden i hundratals år?

 

Här finns en guide om fornlämningar och metalldetektorer, bra att veta för den som vill ge sig ut i terrängen!

Projektets finansiärer