Lappfjärds gamla kyrka

Flygbild över gamla prästgården i Lappfjärd, Lappfjärdsvägen och ålandskapet.
Området vid nuvarande Lappfjärds å kan ha hyst det första kapellet i Lappfjärd. Gamla prästgården och Lappfjärdsvägen i förgrunden.
Minneskors i röd granit på platsen där gamla Birgittakyrkan i Lappfjärd låg.
År 1961 restes ett minnesmärke över gamla Birgittakyrkan och dess föregångare ”ifrån gråa medeltiden”.
Den gamla Birgittakyrkans rektangulära stenfot med gräsbevuxen insida.
Birgittakyrkan revs år 1856 när den nya kyrkan hade tagits i bruk. Stenfoten finns fortfarande kvar.
Svartvit bild av 1400-tals krucifix i trä från Lappfjärds gamla kyrka.
I Lappfjärds gamla kyrka fanns ett krucifix som daterats till 1400-talets slut. Det är troligen ett inhemskt arbete som funnits i Närpes kyrka. Foto: Gunnar Bäckman.

De första kyrkorna har byggts invid vattenvägar och farleder. I dagens Stor-Kristinestad finns två kyrkplatser som sträcker sig ända till medeltiden – båda nära dåvarande strandlinje. Den ena platsen ligger i Skaftung, där ett sjöfararkapell enligt traditionen funnits på 1400-talet. I Skaftung finns en minnessten från 1936 som bygger på denna tradition.

Också i dagens Lappfjärd kom troligen ett kyrkobygge igång under medeltiden, men det finns inga exakta uppgifter om var den tidigaste kyrkan stod. Det finns spekulationer om att det var kapellet i Skaftung som flyttades till platsen.

Sannolikt stod kyrkan, eller kapellet, i närheten av den träkyrka, ägnad åt Sankta Birgitta, som restes år 1666. Kapellet torde ha varit ett enkelt träkapell som legat alldeles invid dåvarande havsstrand och det vattendrag som senare fick namnet Lappfjärds å. Lappfjärd blev en kapellförsamling under Närpes socken år 1594, men det faktum att ännu 1600-talskyrkan bevisligen helgades åt Sankta Birgitta tyder på att det tidigaste predikohuset härstammar från den katolska tiden.

I Österbottens museum finns ett krucifix som har hängt i Lappfjärds gamla kyrka. Det liknar krucifixet i Närpes och båda har daterats till 1400-talet. Lappfjärdskrucifixet antas vara en inhemsk ”kopia” av Närpeskrucifixet, som eventuellt tillverkats i Lübeck. Också krucifixet förankrar Lappfjärdskapellet i en medeltida tradition.

Visste du? Lappfjärds socken fick sannolikt sitt namn av den grunda havsvik, Lappfjärden, som var bevuxen med näringsrikt lappgräs som användes bland annat som djurfoder. De tidiga omnämnandena om ”Lappaferd” i medeltida källor syftar troligen på gårdsnamn i området.


EJFLU
Aktion Österbotten - Leader
Karl Hedman Stiftelsen
Svenska Folkskolans Vänner
Svenska Kulturfonden