Katolicismen präglade det medeltida Norden. I arkivalierna har vi – genom både namnskick och mirakelberättelser - belägg för att den kristna, katolska tron varit etablerad i det bottniska området senast på 1300-talet. I Österbotten har också bevarats ett flertal helgonskulpturer från medeltiden, en del av dem finns idag i Nationalmuseum i Helsingfors.
Korsnäs är en av de socknar i Österbotten som har många anknytningar till kristnandet av området. Även om vi får betrakta många muntliga berättelser om ortnamnets historia som skrönor, är det obestridligt att Korsnäs varit en central kristen ort redan på medeltiden. Det finns också en stark lokal tradition rörande medeltida fiskarkapell, något som gäller kusttrakterna överlag.
I Österbottens museums samlingar finns klenoder från Korsnäs gamla kyrka. Det är dörrpaneler från ett 1400-tals altarskåp, prydda av Nordens centrala helgon Sankt Olof (995 – 1030) och Sankt Erik (1125-1160). Olav, vikingen som övergick till kristendomen och blev kung över Norge, blev snabbt Nordens viktigaste helgon och i Österbotten torde flera kapell ha varit helgade åt honom. Erik den Helige, kung Erik Jedvardsson, var enligt legenden den kung som ledde det första korståget mot Finland på 1150-talet.
Altarskåpet och målningarna anses vara inhemska arbeten. I Nationalmuseum finns bland annat medeltidsskulpturer från Korsnäs, som troligen varit delar av samma altarskåp. År 2016 hittade man altarskåpets bakre vägg i Korsnäs (nuvarande) kyrka! Ett medeltidsfynd gjordes alltså för bara fyra år sedan.
Dolda medeltidsspår kan plötsligt komma i dagen!