I Socklot finns ett område som heter Tavast, och Tavastvägen är en av de centrala vägarna i byn. Men hur finns ett namn som Tavast i en kustby i Svenska Österbotten? Vad kan namnet berätta?
Här kan vi inte ty oss till exakta källor, men det kan finnas en spännande personhistorisk orsak till att namnet etablerats i Socklot. Första gången bynamnet nämns är år 1424, i ett dokument utfärdat av domprost Fredrik Trast i Åbo. Han skriver till sin frände, som i detta fall torde betyda vän, ”Olaff Nilesson av Sukalotu j Pederssøre sokn” att denne skall låta en änka få skötning, dvs. lagfart, till sitt fädernehemman i dagens Pjelax i Närpes.
Olaff Nilesson, eller Olof Nilsson som vi oftare skriver idag, var alltså någon form av lagman och skrivare som var bosatt i Socklot. Men tack vare sin vänskap med domprosten Fredrik Trast, fick han uppdraget att ordna med lagfart till ett hemman i Närpes även om han bodde långt därifrån. Under medeltiden var nämligen vän- och släktförbindelser avgörande för allt samhällsbygge. En biskop eller fogde utnämnde människor han kände, och det var ett sätt att få pålitligt folk på viktiga poster.
Fredrik Trast och Olof Nilsson var alltså vänner, knappast släktingar även om ordet ”frände” också kan syfta på släktskap. Men det finns andra dokument från samma tid, ett tiotal år senare, där en ”Olaff Nielsson Tafwest” dyker upp som häradshövding, och det finns skäl att anta att denna Olof Nilsson Tavast är samma person som den som verkade i Socklot. Den kände Åbobiskopen Magnus II Tavast var troligen en nära släkting till Olof Nilsson, enligt uppgifter var han Olofs farbror.
Vi vet inte med säkerhet. Men en spännande tanke är att det är genom kopplingen till släkten Tavast som platsnamnet Tavast fortfarande lever kvar i Socklot.